IPRED

Vet inte varför jag har slutat lägga upp saker här. Det handlar nog mest om ork och vilja, skriver gör jag ju fortfarande. Håller för närvarande på med ett relativt långt novellprojekt, har än så länge kommit upp i 13 A4 men det känns som att det kommer landa på runt 25-30. Responsen från övriga kursdeltagare på jakan har varit varmt, så peppen finns verkligen.

Men.

Eftersom jag nu inte har för avsikt att, just nu, lägga upp någon textsnutt så tänkte jag istället använda detta utrymme till att upmana och upplysa.
   I somras var det FRA-lagen det kivades om. Den gode vännen och jag stod utanför riksdagen allt för tidigt, sömndruckna och uppgivna. Ändå var det imponerande att se att så många andra var där för att protestera. Det var inte bara folk i vår ålder, istället var samlingen en brokig skara samlad, unga som gamla, kille som tjej. Lagen smälldes ju, efter ett visst skådespel, ändå igenom. Undrar om löftet om lagens upprivning kommer att uppfyllas vid ett eventuellt regimskifte? Känns som valfläsk, men jag hoppas ändå.'
   Nu är det så dags för nästa idiotiska lag. IPRED-lagen. Kort sagt ska polisen inte behöva syssla med utredningar och bevisinsamling för att senare presentera för åklagare, istället ska privata intressen - skivbolag, filmbolag, osv - kunna driva egna undersökningar. Rättssäkert?
   Jag tycker såklart att man ska kunna få ersättning för sitt skapade verk, det tycker antagligen nästan alla. Men till vilket pris. Det måste ju gå att hitta nya vägar och inte angripa något som hjälper många.
   Jag har två viktiga inlägg:
   1. Fildelning hjälper många nya artister, musiker, filmare, fotografer med flera. Jag och mitt band skulle antagligen aldrig ens ha en chans att ge ut något om inte fildelning och internet var såpass "fritt". Nu finns ändå den chansen, eftersom målgruppen inte bara är Sverige, utan likaså Ope, Gualdalajara och Nice. Detta är något positivt, fildelning skapar mångfald och utbyte av kultur världen över.
   2. Kultur behövs, för alla. Det är lite som luft, det blir jävligt svårt att leva helt utan. Kultur bör kunna vara gratis, åtminstone det mesta av kulturen, så att även den fattigaste kan ta del av den. Detta gör att de som producerar kulturen måste få sin ersättning på annat håll än genom vanlig "betalning". Överföringsskatt, nya arbetssätt för den aktiva... Jag har inget svar. Men det måste finnas ett, såhär ser situationen ut och samhället måste anpassas till den. Inte tvärtom.

Slutligen är det irriterande att debatten mestadels förs gubbar emellan. Det gäller båda sidor, även om en sida känns mer påläst. Men i grund och botten tycker jag att den här diskussionen visar på en äldre generations oförmåga att ändra på sig. Det här gäller inte bara fildelning. Det absolut uppenbara i att utjämna och slutligen utplåna könsroller är också helt ofattbart för många över 50.
   Alla unga generationer behöver göra sig kvitt den äldre generationens värderingar och samhällsyn. Det fungerar inte att föra den här debatten i termer som var adekvata innan internet fanns. Ett mycket bra exempel på detta är Johan Pehrsons(fp) och Joakim Hanssons(filmproducent) uppenbara oförståelse för att ett trålöst nätverk, som många har hemma nu för tiden, med enkelhet kan användas av någon annan än den som har det, dvs. som står som ägare till ip-numret. Visst, man kan sätta upp kryptering och brandväggar och hela grejen, men för de som vill och kan, så är det inget egentligt hinder för att ta sig in på nätverket. Kolla själva hur de undviker och oförstår ämnet :
Debatt på svt.

Läs mer, och allt:
Stoppa IPRED
Bra blogg i ämnet
DN-artikel om riskerna

Skriv på: namninsamling.

Hej hej