Bokbyte

I julas fick jag en dublett på Fight Club, av Chuck Palahniuk, från min brors flickvän. Jag läste den i höstas någong gång och gillade den verkligen. I och med att julkappsexet var dedikerat med ett litet citat kunde jag inte byta in den, ville inte heller för den delen. Lösningen blev att hitta någon som ville ta mitt gamla ex i utbyte mot en annan bok. En arbetskamrat nappade och kunde erbjuda Veronika bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho. Jag har inte läst något av honom tidigare så jag har ingen förkunskap om vad som komma skall, verkar dock som det både finns de som prisar honom och som ogillar honom. Spännande blir det nog i alla fall.

Angånde Fight Club så sparkar den rumpa med filmen. Om man gillar filmen så ska man absolut läsa boken, den är flera gånger bättre, mycket smutsigare och vissa passager som är utelämnade i filmen är helt brillianta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Fynd

Igår hittade jag två böcker i mitt gamla rum hos föräldrarna. Bror min håller på och rensar ut massa skräp och ville att jag och bror två tittade igenom allt och se om vi ville ha något. Det mesta var just skräp, men förutom lite bilder, pärmar och gamla skolarbeten så hittade jag även två böcker som jag snodde åt mig.

Siddhartha av Hermann Hesse visade sig vara från Södra Latin, jag måste ha glömt att lämna tillbaka den under skoltiden. Om jag känner mig själv rätt så läste jag den inte då, men nu är jag verkligen peppad att läsa den. Jag får handskas försiktigt med den dock, baksidan av omslaget är löst och den är i ett ganska upplösligt tillstånd i allmänhet.

Nittonhundra av Alessadro Baricco hittade jag också bland hyllorna. Jag har inget minne av att den ursprungligen skulle  ha tillhört mig, men ingen av brorsorna gjorde anspråk på den så den hamnade i min ägo. Konstig nog finns den varken på adlibris eller bokus, som jag har förstått det handlar det ju ändå om en klassiker. Nåväl, den är föredömligt kort och jag ska läsa den snart.

Peter Kihlgård

På kvällen igår(onsdag) pratade Peter Kihlgård på Folkuniversitetet. Det var drygt ett år sedan jag senast var på ett författarsamtal, men det var sig likt. Lennart Hagerfors samtalade med författaren och publiken ställde frågor. En överaskning var att man fick ett gratis ex av Bonnies Julbok 2008: Klockmalmens hemlighet, skriven av just Kilhgård. Den är på cirka 35 sidor och lär handla om klockgjutning och underförstått om processen kring skrivandet, ska bli intressant att läsa framöver - samt att sprätta den, då sidorna sitter ihop, mulligt. Blir nog första boken jag sprättar överhuvudtaget. Samtalet då, det handlade mest om hans senaste bok, Kicki & Lasse, som jag under de senaste dagarna nedvärderat en liten bit men som ändå ligger högt upp på min betygsskala. Man fick en del intressanta tankar som på ett sätt gör att man kanske borde läsa den igen, men det kommer nog inte hända på ett bra tag.

K & L

Läste klart den för två dagar sedan. Den fortsatte att vara riktigt bra och slutkapitlet gillade jag verkligen, utan att på något sätt säga för mycket så förstår man ändå vad boken handlar om, inte så mycket alls. Jag gillar sådana böcker, som man dras in i trots att det egentligen inte händer så mycket. Det är en en fin berättelse om saker som varit och som kanske är, men någon direkt konflikt är ändå svår att peka på. Ungefär som Mig äger ingen, man vet hela tiden hur det ska gå, men det är ändå intressant.

Nu har jag börjat läsa
Hohaj, ska bli mycket intressant.

Hagel

I skolan igår diskuterade vi vilt. Får man skriva vad som helst, finns det onda texter/ord som inte får/bör/ska publiceras? Personligen tycker jag att alla texter bör och ska produceras - samma sak med bilder, ljud etc - men det måste alltid finnas ett val att kunna välja om man ska läsa/se/höra dem, man ska inte behöva bli påhoppav av dem, även om det säkert kan vara väldigt nyttigt. I bokform så är det underligt att böcker inte har någon som helst markering vad gäller innehåll och lämplig ålder på läsningen, det finns ju för både musik, film och dataspel. Ord om hemskheter kan bita hårdare än ljud och bild. Sen om det bör finnas en märkning på någonting överhuvudtaget är jag osäker på, det är ju både positivt och negativt med den. Hur det än bör vara med det så är det förlagen som måste ta det ansvaret, inte författaren. Vill man skriva ondhet ska man väl göra det. Kör.

Tänk och tyck.

Kicki & Lasse - halvtid

Har svängt i uppfattningen om den här boken nu när jag kommit ungefär halvvägs. Den är fantastisk och jag kan inte tänka mig att min uppfattning kommer ändras mot slutet. Jag återkommer då. Så länge, gå in och beställ här.

Matt

var vad jag var efter att ha läst klart Mig äger ingen av Åsa Linderborg. Det har skrivits så mycket om den här boken, lovord på lovord. Så jag nöjer mig bara med att uppmana dig som läser detta, att genast köpa eller låna den.

Nu läser jag Kicki & Lasse av Peter Kihlgård. Jag har inte kommit så långt men den är redan lika intressant med sin historia och sina hintar som den är lite småstörig men ett ganska klibbigt språk. Återkommer angående den.

Gjorde ett par glasögon igår, skulle vara lika Ichabod Cranes i Sleepy Hollow, blev väl sådär.