Borges

Klar med borges, den var... jo den var nog så bra som jag trodde på förhand. Men jag kommer definitivt läsa om den, känns som att jag missade en del vid mindre vakna lästillfällen, man behöver verkligen vara alert för att hänga med i vissa av novellerna. Boken är verkligen inte lik något annat jag har läst tidigare, så mycket värld på så få sidor.

Från en ordvrängare till en annan.

Började med Martina Lowdens Allt för ett par dagar sedan. Har kommit 60 sidor in och det är intressant hur en bok om en tjej som slår upp och använder sig av svåra ord i SAOL får mig att göra i princip samma sak (slå upp hennes svåra ord alltså, inte använda dem i mina egna texter, än i alla fall.). Dock kör jag på internet istället för ordlista i bokform.

Läs även andra bloggares åsikter om
, , , ,

Speglar

...har än så länge dykt upp lite grann i Borges samling, men det sägs komma mer. Fick tips om en annan argentisk författare, av en lagkamrat i fotbollslaget.. cortalaz, cortalan.. något sådant, får kolla upp det.

Det har nu gått tre, fyra dagar sedan jag läste ut Kafka on the shore och när jag igår skrev en egen text föll vissa teman in från boken. En ensam herre med en katt som han pratar med, dock utan att få svar.

Att läsa är att skriva & ><

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kafka on the shore, efter läsning

Att boken var på engelska var mer skönt än något som störde mig. Visst har det tagit mig ganska lång tid att komma igenom boken, men det har mer med boken som sådan att göra, än just engelskan. Jag tog det ganska lugnt och läste i ganska korta pass, allt för att inte gå miste om något - för det är en riktigt bra och spännande bok. Men...

...för det första så tycker jag att Murakami ibland blir lite väl broderande. Som
Salieri säger i Amadeus, "to many notes", fast i det här fallet ord. Handlingen och verkligheten i boken kräver visserligen sitt språk, men när varje blick mot himlen ska vikas ut i hur stjärnor reflekteras i ögonen blir det lite för mycket för mig.

...för det andra stör det mig väldigt mycket att boken är så oerhört manscentrerad. Visst, det finns några kvinnor i boken - och de har också stora roller - men de verkar bara finnas där som en förlängning av någon av de manliga huvudpersonernas sexuella drift. Utöver detta förekommer ordet "cock" så ofta att det inte bara kan vara ett grepp, det skapas en bild om en författare med lite underliga värderingar och tankar. Men...

...det är ändå en bra bok och jag kommer garanterat att läsa fler av Murakamis böcker.

Nu har jag börjat med Borges Fiktioner, högre förväntningar än på länge.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,